Mai 192019
 

The MVII I have got in March is now fully restored and placed in the second floor.

Today I have tested the TSV05 Tape Drive under the installed VMS 5.5-1.

 

1. step: is to load an tape with trash data or an empty one. I have choosen am empty tape, have loaded it physically in the Tape Drive and have pressed the online button.

2. step: was to check that the drive is recognized and the driver is available

$ show devices/full
........
Magtape ZOID01$MSA0:, device type TSV05, is online, file-oriented device, error
logging is enabled.

Error count 0 Operations completed 0
Owner process "" Owner UIC [0,0]
Owner process ID 00000000 Dev Prot S:RWED,O:RWED,G:RWED,W:RWED
Reference count 0 Default buffer size 2048
Density 1600 Format Normal-11

Volume status: no-unload on dismount, beginning-of-tape, odd parity.
...
...

3. Step: was to initialite the empty tape.

$ init MSA0:
_Label: test
$

4. Step: was to mount the Tape.

Here we need to differenciate two possibilities.

a.) you dont know the label of the tape

$ mount/for ms0:
%MOUNT-I-MOUNTED, TEST mounted on _ZOID01$MSA0:
$

b.) you know the label of the tape

$ mount ms0:
_Label: test
_Log name:
%MOUNT-I-MOUNTED, TEST mounted on _ZOID01$MSA0:
$

Dismount it via:

$ dismount/nounload ms0:

5. Step: is to listen the content of the Tape

The tape is now monted as _ZOID01$MSA0: so we type in the following to get the files and dirctories listed.

$ dir _ZOID01$MSA0:
%DIRECT-W-NOFILES, no files found
$

We see that the tape is empty, which makes sense as we have it initialized in step 2.

 

6. Step: Now we copy over some files

$ copy/log CLUSTER_CONFIG.COM _ZOID01$MSA0:CLUSTER_CONFIG.COM
%COPY-S-COPIED, SYS$COMMON:[SYSMGR]CLUSTER_CONFIG.COM;1 copied to _ZOID01$MSA0:[
]CLUSTER_CONFIG.COM;0 (4101 records)
$

and check the contents of the tape again

$ dir _ZOID01$MSA0:
Directory _ZOID01$MSA0:[]
CLUSTER_CONFIG.COM;1 CLUSTER_CONFIG.COM;1
Total of 2 files.
$

So we see the file is now on ms0:

 

 

So now see whats on the old tapes I have got with the VAX

1. Step is to check the output of show dev

Magtape ZOID01$MSA0:, device type TSV05, is online, file-oriented device, error
logging is enabled.

Error count 0 Operations completed 211
Owner process "" Owner UIC [0,0]
Owner process ID 00000000 Dev Prot S:RWED,O:RWED,G:RWED,W:RWED
Reference count 0 Default buffer size 2048
Density 1600 Format Normal-11

Volume status: no-unload on dismount, odd parity.


2. Step mount the tape

$ mount/for ms0:
%MOUNT-I-MOUNTED, TRANS mounted on _ZOID01$MSA0:
$


3. display contents of the tape

$ dir _ZOID01$MSA0:
%DIRECT-E-OPENIN, error opening _ZOID01$MSA0:[SYSMGR]*.*;* as input
-SYSTEM-F-NOTFILEDEV, device is not file structured
$

So it looks like the content is block based?
Good Question, which I can't answer by now.

After mounting the tape the show dev output has changed to:

Magtape ZOID01$MSA0:, device type TSV05, is online, allocated, deallocate on
    dismount, mounted foreign, record-oriented device, file-oriented device,
    error logging is enabled.

    Error count                    0    Operations completed                223
    Owner process           "SYSTEM"    Owner UIC             [SYSTEST,SYSTMGR]
    Owner process ID        00000090    Dev Prot            S:RWED,O:RWED,G:,W:
    Reference count                2    Default buffer size                 512

    Volume label            "TRANS "    Relative volume no.                   0
    Record size                    0    Transaction count                     1
    Mount status             Process    Mount count                           1
    ACP process name              ""
    Density                     1600    Format                        Normal-11

  Volume status:  beginning-of-tape, odd parity.

			

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

13 − elf =